Часник китайський чи єгипетський?

Часник китайський чи єгипетський?

Належу до тих чоловіків, які майже не ходять на ринок за продуктами чи по супермаркетах, а минулого тижня випала нагода і серед усього, що купував, мав у списку часник. 

ВІДРАЗУ зорієнтувався біля продавчині, що часник у білій «панчосі» - то китайський, а до всього китайського ставлення не найкраще. Ввічлива пані запропонувала альтернативу - дала кілька головок гарного часника і додала: нашого селянського уже нема, бо розпродали давно, а це єгипетський, він гарно пахне. Дуже пече і вона його практикує як харчову добавку у страви своїх дітей, бо рятує від грипу. Уже дорогою додому раптом проясніло - це ж до якого жалюгідства треба дійти на родючих ґрунтах України, щоб їсти товар з Єгипту чи Китаю. Хто в Україні творить прогноз на виробництво того чи іншого продукту, навіщо нам міністри економіки чи сільського господарства, якщо не можна спланувати і замовити у фермерів ту продукцію, яка затребувана. Невже вигідніше ввозити товар з екзотичних країн і давати комусь заробляти на українських кишенях? У мене виникло бажання вилити комусь душу і я зустрів знайомого фермера. Вислухав мої претензії і відповів: я можу вирощувати часник, але повинен мати гарантію збуту. Вже одного року гречки насіяв, а ніхто у мене не купував…

А кілька днів після того їхав до Львова. Починаючи зі Самбора і ледь не до самого обласного центру – поля жовті, бо великі латифундисти висіяли ріпак, що виснажує ґрунти. Їм користь, бо на ріпак є попит, а нам що залишається?

Андрій ВИСОЦЬКИЙ.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити