Михайло Брошко підключився до волонтерської діяльності Василя Савенка

SambirWZ
119

Михайло Брошко підключився до волонтерської діяльності Василя Савенка

В історію волонтерства Старосамбірщини заступник головного лікаря ЦРЛ Василь Савенко увійшов років два тому, коли вирішив разом з однодумцями заготовляти і відправляти на фронт сухі борщі. Нам, щоправда, так і не пощастило спробувати готової продукції, хоч запрошення було. Ті, які смакували, натішитися не могли: борщ з сухих овочів нічим не уступає домашньому. Оцінили старання однодумців і військовики.

Кажуть, що коли волонтер один раз зайнявся благородною справою, то вже не може її позбутися. Контакти з передовою не припинялися ніколи. Медики Старосамбірщини, а цю справу взяв на себе уже головний лікар ЦРЛ Юрій Войтів, недавно зібрали 7,5 тисяч гривень, передали добровольчому батальйону на придбання автівки. Кількість надісланих туди медикаментів уже ніхто не порахує – дуже багато. Щось медики купують самі, щось беруть в аптеці Надії Мельничук. А не так давно до Василя Савенка зателефонував його однокурсник з військової медичної академії, дрогобицький родака Зеновій Допілко, з яким Василь Олексійович і підтримує стосунки. Обидва входять в ГО “Медики і волонтери Майдану” ще з часів Майдану, і попросив про послугу. Бійцям-добровольцям “УДА” на сході бракує продуктів. Макарони є, каші вистачає, олія ллється, а хлопцям ще б чогось… На щастя, цю телефонну розмову чув фермер із Зоротович Михайло Брошко, який і став рятівником. Каже, два невеличкі поросятка може доставити. Василь Савенко був приємно вражений, бо не сподівався, що отак просто фермер-трудяга може віддати бійцям свою працю. Невдовзі пан Михайло доставив доктору Савенку обіцяне м’ясо. Василь Олексійович вирішив нікому не довіряти підготовку товару на схід, сам відділив м’ясо від костей (хірург за фахом – це вам не жарт), а потім пригадав старий дідівський метод зберігання м’яса, який пам’ятає з рідної Вінничини. Може і вам знадобиться. Налити в каструлю 9 літрів води, додати літр солі і варити  м’ясо у кип’ятку рівно п’ятнадцять хвилин. Потім викласти усе те добро у слоїки, залити тим же розсолом, закатати і продукт може зберігатися вічно. Слоїки з кришками доставив підприємець Микола Янів… Загалом вийшло 56 літрів доброго м’яса. До цього додали 20 мішків бульби, моркви, буряка (допомогло товариство інвалідів Галини Литвак). І з’явилася тема: одна справа зібрати, а інша – доставити. Коли пан Василь звернувся до хваленої поштової структури, та відмовила. Знайшов у Самборі “Міст-експрес”, який взагалі доставив харчі безкоштовно. У день, коли ми розмовляли з паном Василем, продукція була уже біля Маріуполя –  кінцева точка.

 

Роман ІВАНЧУК.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар