У нас традиція: не бути голодним на свята, щоб голодувати пізніше…

SambirWZ
457

На той час у кожного вдома уже є, мабуть, все, що треба до Великоднього столу. Стіл на свято мусить бути, бо як без нього? Після 40 днів посту уже пасує наїстися донесхочу. Хоча це хотіння обходиться нам недешево. Фахівці підрахували, що в середньому Великодній кошик обходить у майже 900 гривень. Це, якщо ми правильно розуміємо фахівців, за дуже скромними розцінками і, зверніть увагу, мова не про стіл, а про кошик.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн. – тобто на 25,8 відсотків дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував до 700 гривень. Директор інституту академік НААН Юрій ЛУПЕНКО зазначив, що вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – становитиме приблизно 120 грн. за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Чому свята подорожчали? Дурне питання, бо у нас з року в рік абсолютно все дорожчає і люди до цього уже звикли і навіть спантеличено розхвилюються, якщо раптом щось почне дешевшати. Але спеціалісти кажуть, що на вартість кошика вплинуло подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого боку – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу.
Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року стали яйця – 38 грн. за десяток, що на 90 відсотків більше, ніж у березні минулого року. Як далі так піде, то яйця будуть «золотими».
Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн. (230-305 грн. за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 135 грн. з розрахунку 230-280 грн. за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7 відсотка, а домашньої ковбаси – на 10,2. Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн. з розрахунку 90-132 грн. за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн. (200-268 грн. за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн. (180-230 грн. за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн. (100-120 грн. за 1 кг). Ціна хріну (250 г) – 14 грн., тобто лишилася на рівні минулого року – 10-15 грн. і залежить від виробника і смакових складових.
Певна частина українців мали відчутні фінансові втрати в умовах карантинних заходів і змушені економити, зокрема і на підготовці до Великодня. Передусім, це можливо за рахунок найбільш дорогої частини великоднього кошику – домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продукту у кошику – міркують наукові експерти.
А ми люди простіші. Ми перед святами спілкувалися з підприємцями, які утримують продуктові магазини. Найперше, вони попросили нас сказати вам, що не винні у тому, що продукти зростають у ціні. Кожного разу, коли приїжджають торгові агенти, то підкидують на свій товар зовсім трішечки – копійки чи якусь гривню-другу, за якийсь час – знову… А магазини уже змушені робити свої накрутки, причому незначні, бо купівельна спроможність споживачів падає. Тобто, беруть усе, що треба, до свят, але у менших розмірах. Саме тому нічого дивного нема у словах нашої знайомої, яка йшла з покупок, мовляв, дві торби тягну, нічого особливого в них нема, а півтори тисячі пішло…
Коли ми проводили свої дослідження, то серед покупців чули запитання, на яке, здається, ніхто не може дати відповідь роками: чому у Самборі такі високі ціни. А на м’ясо навіть у Львові дешевші. Про польські товари помовчимо… Не знаємо чому, але знаємо достеменно, що високі ціни у Самборі були завжди. Або торговельники корпоративно тримають свої фінансові інтереси, або місто знаходиться «на перетині торговельних шляхів» і тут завжди було багато покупців. Споживачі укотре переймаються тим, чому в наших торговельних мережах нема святкових знижок? Та бо їх ніколи й не було. Підприємці хочуть на святі заробити, розуміючи, що увесь травень успішних торгів уже не буде через спустошені гаманці.
Аби довершити свій експеримент, якраз перед виходом газети ми зателефонував трьом господиням з запитанням, у яку суму обходиться їм цьогорічний Великдень на розмір сім’ї у 4 особи. В залежності від апетитів та намірів сума коливалася від 2,5 до 3 тисяч гривень. Це, вважайте, одна пенсія. Але у нас традиція: не бути голодними на свята, щоб голодувати пізніше…

Роман ІВАНЧУК.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар