Жертви «тихого полювання»

SambirWZ
381
У прекрасного тихого полювання є своя прикра статистика – отруєння грибами. Сезон відкрили троє жителів Самбірського району, які опинилися у реанімації, інформує департамент цивільного захисту Львівської ОДА. Мова йде про жителів села Карпатське, віком 61, 33 та 25 років. Медики констатували у них стан середнього ступеня важкості. У неділю ввечері до Турківського шпиталю потрапила жінка, 1988 року народження, у якої медики реанімації теж констатували отруєння грибами. 

Не виключено, що ще хтось з шанувальників грибних страв може потрапити у таку ж ситуацію. Тому дамо кілька порад… Із близько 2000 видів грибів, які ростуть в Україні, їстівними є лише 500. Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням, стається воно через вживання саме отруйних грибів або через порушення техніки зберігання чи приготування їстівних грибів. Невчасне звернення за допомогою може закінчитися смертю.

Отож, не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний; не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки; не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини; не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, не вживайте сирих грибів; відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин; готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді не більше, ніж добу; не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують грудьми.

Роман ПОГОНИЧ. 

Вас це може зацікавити

Залишити комментар