«Гріхи» не прощаються…

SambirWZ
182

«Гріхи» не прощаються…

У боротьбі за торжество Закону в ратуші, яке «диктує» Тарас Тершовчин, суд скасовує постанови слідчого про закриття кримінальних проваджень проти команди Юрія Гамара

Свого часу голова Громадської ради при виконкомі Самбірської міськради Тарас Тершовчин звернувся у правоохоронні органи з заявою про вчинення злочину. Мова йде про перешкоджання законній діяльності Громадської ради. Пан Гамар з серпня 2016 року до лютого 2017-го блокував затвердження виконкомом Положення про Громадську раду та не надав приміщення для діяльності цієї ради.

Коли пан Тершовчин зрозумів, що так може продовжуватися безкінечно, звернувся до правоохоронців. І тільки після його звернення міський голова схаменувся і положення таки затвердив, хоча приміщення і досі не надав. Тим не менше, механізм був запущений і досудове слідство у цій кримінальній справі триває. Провадження поліцейські відкрили, бо таки угледіли, як підкреслив Тарас Тершовчин, скоєння суспільно небезпечних діянь з боку посадовця Гамара. Але, як відомо, розпочате кримінальне провадження ще не означає, що воно буде доведене, наприклад, до суду. Поліція через певний проміжок часу винесла постанову про закриття кримінального провадження за фактом скоєння злочину. Не треба бути надто розумним, аби збагнути, що пан Тершовчин на цьому не зупиниться і постанову слідчого Андрія Хомика оскаржить у суді. Феміда, дослухавшись до доказової бази, яку зібрав Тарас Тершовчин, скасувала постанову слідчого і досудове слідство поновили. Побачимо, як будуть діяти далі прокуратура та поліція.

Ще один факт. Влітку 2016 року в Самборі відбулося зібрання громадян, яке у подальшому його організатори Володимир КульчицькийПоливко та Василь Федірко назвали загальними зборами громадян за місцем проживання, хоча не мали права цього робити, бо це суперечить Постанові парламенту, якою затвердили положення про загальні збори громадян за місцем проживання. Нагадаємо, збори громадян за місцем проживання правомочні тоді, коли є присутніми більше половини мешканців території. В умовах Самбораце 17 тисяч осіб і Тарас Тершовчин звернув увагу на це організаторам зборів. Проте, виходом із ситуації було б зібрання представників громадян. Їх мали б обирати повулично, поквартально. І тоді вони мали б право представляти інтереси всієї громади, а відповідно, приймати Статут громади та обирати комітет представників громадян. Але і досі цього нема.

З цього приводу Тарас Тершовчин так само звернувся у правоохоронні органи з заявою про вчинення злочину, оскільки протокол зборів є підробленим документом і не міг бути підставою для розгляду Статуту територіальної громади на сесії міської ради. Депутати затвердили Статут, а значитьпорушили закон. Такі дії кваліфікують статтею Кримінального КодексуПідроблення документів з ціллю створення юридичної особи“. Міський голова не мав права використовувати сфальсифікований документ для включення цього питання у порядок денний сесії. Після того, як Юрій Гамар увів тему на сесійний розгляд, а відтак підписав рішення сесіївчинив дії, які кваліфікуються якслужбове підроблення“. Поліція з приводу того, про що ми щойно сказали, відкрила кримінальне провадження і, як не важко здогадатися, закрила його за відсутністю складу злочину. Але пан Тершовчин оскаржив у суді і цю постанову того ж таки слідчого Андрія Хомика. Справу повернули на досудове розслідування.

Якщо суд у цих двох випадках скасовував постанову слідчого про закриття кримінального провадження, то яку відповідальність понесуть слідчий і ті прокурори, які погодилися зі слідчим, питає пан Тершовчин. До речі, він подав заяву начальнику поліції Олегу Сушку про вчинення злочинуслужбову недбалість з боку слідчого.

 

Роман ІВАНЧУК.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар