На передовій захисникам України смакує борщ із Самбірщини

SambirWZ
1 059
Подружжя Світлана та Ігор Бегеї із с. Посада Новоміська  Добромильської ТГ піклується, щоб їхня харчова продукція не затримувалась десь у дорозі та в тилу на складах. Адже  вони її виготовляють лише для тих, хто на передніх лініях захисту України від москалів.  

Станом на минулий тиждень волонтери відправили для українських воїнів сушених 700 борщових наборів, 1100 упаковок картоплі, 160 – квасолі, 14 кілограмів пастили, 240 пачок яблучник фріпсів, 140 упаковок яблучних четвертинок та 41 упаковку ягід.

Що це означає для солдатів в умовах війни, подружжя демонструє на такому прикладі. З одного борщового набору виходить 5 літрів гарячого, смачного борщу. А спосіб його приготування максимально простий: навіть серед поля на вогні суміш достатньо  прокип’ятити кілька хвилин і запах страви, як на кухні матері. Якщо є можливість до нього додати кілька ложок тушонки, то вийде справжня смакота.

– Наші захисники, – переконана  Світлана Бегей, – мають бути не лише добре озброєні, але й ситі, нагодовані. Про це з чоловіком і дбаємо.

Несподівана повномасштабна війна внесла корективи в усталений ритм трудового життя цього подружжя. На Добромильщині та поза нею Бегеїв знають як фермерів, які спеціалізувалися на вирощуванні полуниць. Планували  розширювати та вдосконалювати власне господарство. Для цього з Харкова їм мали відправити сучасні теплиці. Не встигли.

Тому Світлана та Ігор, як кажуть, вимушено перепрофілювалися, щоб бути максимально корисними. Ідею підказав Фейсбук. Прочитали, що волонтерам потрібні сушені овочі для борщових наборів. До того ж вдома мають потужну сучасну сушарку.

Так Бегеї змогли стати потрібними у час війни, допомагати ЗСУ, вносити свій внесок у майбутню перемогу. Адже роблять те, що можуть і добре в них виходить.

Але не обходиться без проблем. Насамперед інколи недостатньо є овочів. Запаси їх у людей закінчуються. Бегеї поширюють кличі серед населення, через соціальні мережі, бо львівські волонтери, з якими співпрацюють, їх підштовхують, мовляв, чекаємо, чекаємо на ваші суші… Добрі люди приносять, привозять все необхідне. Таких у Добромильській громаді багато.

Подружжя досконало опанувало технологію підготовки овочів. Кожний сорт вимагає своїх тонкощів. Особливо капуста. До того ж її потрібно багато, оскільки сильно висушується. У картоплі, щоб була смачна, свої «примхи». Її Бегеї готують також зі спеціями і вона подається як друга страва. «З апетитом на десерт, – ділилася Світлана, – наші воїни полюбляють яблучні фріпси».

«Наше виробництво, – сказав Ігор Бегей, – безперебійне. Ми не знаємо вихідних, бо це для солдатів, для фронту, щоб прогнати з української землі московську орду. Повторюсь, нам потрібні овочі – картопля, капуста, морква, буряк, квасоля, цибуля, яблука…. І багато. Кожний бажаючий може долучитися до доброї справи. Може, комусь знадобиться один з наших контактних телефонів – 0678463427».

Іван СТРІЛЬЧУК.

На знімку: подружжя Ігор та Світлана Бегеї.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар