Найбільше чорнобильських недуг на Самбірщині

SambirWZ
195

Найбільше чорнобильських недуг на Самбірщині

Минулого тижня відзначали 30-річчя Чорнобилької катастрофи. У містах та селах відбувалися заходи пошанування жертв невидимого смертельного атома.

Молодому поколінню, зайнятому іншими датами, здається, Чорнобиль чужий, але його наслідки – численні хвороби, пожинають не тільки старші люди…  А що стосується офіційних даних, то за три десятиліття ліквідаторів аварії на Львівщині зменшилося фактично в рази. Про це говорила на під час науково-практичної конференції головний лікар Львівського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Тетяна Пошивак. Вона розповіла, що найвищі показники захворюваності серед потерпілого від катастрофи дорослого населення торік зафіксовано в Самбірському районі (на першому місці). Найчастіше чорнобильці скаржаться на хвороби крові та системи кровообігу, ендокринної системи, органів травлення.

І кілька слів про вшанування жертв Чорнобиля. В районі все відбулося начебто без сенсацій – однодумці зібралися у Новому Калинові. А у Самборі, за відгуками людей, зібралося надто мало бажаючих поговорити про Чорнобиль та вшанувати пам’ять померлих. Було холодно, дітей зі шкіл не припрошували. На початку навіть зі священиків нікого не було, кілька скромних виступів, грамоти від міського голови Юрія Гамара… За словами помічника-консультанта нардепа Андрія Лопушанського Ігоря Несторака, йому слово надали ледь не з примусу, ну, мовляв, ще трохи зачекайте, бо ще хтось хоче слово мовити… Ігор Йосипович розцінив це як неповагу.

 

Роман ПОГОНИЧ.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар