За «безкоштовні ліки» треба віддячити лікареві?

SambirWZ
183

За «безкоштовні ліки» треба віддячити лікареві?

У Самборі директор Центру надання безоплатної правової допомоги Микола Шийко влаштував «круглий стіл» з питань виконання урядової програми «Доступні ліки». Подія скликала поважних людей – заступника голови Самбірської районної ради Андрія Бобака, головного лікаря комунального закладу «Самбірський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Світлану Терлецьку, відповідальних працівників структур РДА. 

Самбірський район – третій на Львівщині за ефективністю реалізації цієї програми – начебто не зле, хоча, як з’ясувалося, і проблем не бракує. Люди мають право на безкоштовне забезпечення хворих на серцево-судинні недуги, цукровий діабет та астму відповідними ліками. Цікаві цифри. Торік на Самбірщину виділили на доступні ліки більше мільйона гривень, у вересні надійшло ще півмільйона. Лікарі виписали більше 27 тисяч рецептів. На рік нинішній, за словами головного медика Центру Світлани Терлецької, маємо 957 тисяч гривень.

Заступник голови райради Андрій Бобак зазначив, що коли в аптеці закінчуються безкоштовні ліки, то клієнтам пропонують або замінники, або доплачувати, що, з його точки зору, не зовсім правильно.

Однак є і цікаві моменти, про які не говорять «на камеру». Виявляється, є лікарі, які виписують своїм пацієнтам рецепти не на ту кількість ліків, яка їм потрібна, а менше – виключно для того, щоб собі ціну припіднести. Жодних обмежень чи лімітів продажу доступних ліків у одні руки не існує. Медик має виписувати рецепт на стільки медикаментів, скільки пацієнту треба. А так творять для того, щоб пацієнт на «безкоштовні ліки» дав медику пару копійок? У приватних розмовах цю проблему уже озвучили – будемо вірити, що більше так не буде.

І якщо вже мова про доступні ліки, то варто сказати, що місто Самбір не використало призначені йому кошти і їх у нас відібрали… Ми подумали, що то катастрофа, але зателефонували до нашого радника з медичних питань – головного лікаря Старосамбірської ЦРЛ Юрія Войтіва. Той повідомив, що повернення грошей за програмою «Доступні ліки» – не новина. Турківський – бідний район, виконав свою програму лише на 25 відсотків. Біда у тому, що нема тісного спілкування між пацієнтом та лікарем. Найперше, медик має пропонувати людині безкоштовні ліки. Якщо держава дає можливість дешевше лікуватися, то навіщо у людей це право відбирати?

Роман ПОГОНИЧ.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар