Стоматологи – на госпрозрахунок?

SambirWZ
185

Стоматологи – на госпрозрахунок?

У одному з попередніх чисел «Високозамківської Самбірщини» розповіли про те, що нас чекає у зв’язку з медичною реформою. Принаймні, головний лікар Старосамбірської ЦРЛ Юрій Войтів доступно розповів людям, що і як буде і що треба робити уже нині. Люди у боргу не залишилися і похвалили нашу працю: нарешті хоч хтось хоч щось доступно пояснив.

Проте, на цьому «медична реформа» не зупиняється. Про нове нам розповів голова Самбірської районної ради Віталій Кімак. Він не так давно був в області разом з іншими керівниками районів і почув, що практично усі органи місцевого самоврядування відпускають стоматологів у «вільне плавання». Тобто, лікарі уже дозріли до того, що, оскільки держава нічого їм дає на лікування, то треба переходити на своє. Пан Кімак твердить, що стоматологи в області реєструються як підприємці, згідні платити оренду за свої робочі місця і працювати як приватники, що зрештою, є і тепер, тільки неофіційно. Поруч з тим, бізнесмени-зубники укладають угоду на обслуговування соціально вразливої категорії людей, за які платитиме місцевий бюджет. Перелік “вразливих” визначає орган місцевого самоврядування. Приблизно такий же вихід свого часу пропонували старосамбірським стоматологам, але справа не пішла. Були спроби і у Самборі, але так само безнадійні.

І спостереження від медиків. До абсурду доходить: коли держава підняла усім зарплату до рівня мінімальної, то вийшло, що вчений лікар отримує так само, як, перепрошую, невчена санітарка… І після того бідкаємося, що лікарі їдуть до сусідньої Польщі. Поїдуть, панове, і радше всього, не повернуться. «Дореформувалися».

А минулого тижня соціальні мережі розповсюдили ще одну новину від Міністерства охорони здоров’я: якщо у зв’язку з оптимізацією доведеться звільняти лікарів, то найперше підуть пенсіонери. Загалом логічно, однак лікарі трохи іншої думки: ніхто не замінить досвідчених, навіть щойно прибулі випускники медуніверситетів, які вивчилися за грубі гроші. Для підтвердження навіть сказали фразу: «Хоч Согуйко пенсіонер, але його ніхто в операційній не замінить».

Роман ПОГОНИЧ.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар