Латифундисти продовжують сіяти на поля хімію!

SambirWZ
160

Латифундисти продовжують сіяти на поля хімію!

Активісти б’ють на сполох, а онкологічно хворі за кордоном виграють суди в українських фірм-виробників

Зусилля чиновників навести лад з внесенням хімії на поля і вийти на діалог з великими землевласниками, схоже, ефекту не принесли. І тоді за справу взявся народ… Небайдужий Іван Пиртик з Рудок ударив на сполох, сповістивши, що безконтрольне використання пестицидів на території Рудківської ОТГ продовжується!

ТОРІК міськрада прийняла рішення про тимчасову заборону таких аграрних робіт. Хоча ми не упевнені, чи може влада вмішуватися у чиєсь виробництво і приймати такі кардинальні рішення. Але якщо мова йде про здоров’я людей, то, мабуть, все можна оправдати… Мешканці Підгайчиків повідомили владу та активістів, що на їхній території ведуть оприскування полів. Виїхали на місце події і з’ясували: невстановлені особи між 16 і 17 год. проводили оприскування пестицидами озимої пшениці між селами Колбаєвичі та Підгайчики на площі 40 гектарів. Це відбувалося при швидкості вітру 8 м/с (при максимально допустимому 4 м/с), при температурі +22, без повідомлення органів місцевого самоврядування і населення, без встановлення попереджувальних написів у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються. Розчини пестицидів приготовляли безпосередньо на полі, що категорично заборонено, твердить Іван Пиртик.

Другий факт: представники ТОВ «Захід-Агро МХП» між 17 та 18 год. проводили оприскування пестицидами посівів соняшнику між селами Романівка та Підгайчики на площі орієнтовно 140 гектарів. Це відбувалось при швидкості вітру 3 м/с, при температурі +22, з повідомленням за 2 години до оприскування в.о. старости с. Підгайчики. З її слів (повідомлення повинно здійснюватись не менше, ніж за 2 доби!), без встановлення попереджувальних написів у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються. Іван Пиртик закликав небайдужих об’єднуватись і змушувати представників агрохолдингів здійснювати свою діяльність відповідно до законодавства і висловив міркування, що місцева влада нарешті зверне увагу на проблему. А нам хотілося б нагадати, що кілька місяців тому писали про те, що Самбірщина увійшла у трійку районів Львівщини, де найчастіше помирають від раку.

І мабуть, це буде цікаво. Телевізійники надибали на факт: Каліфорнійський суд присяжних зобов’язав українського виробника агрохімікатів виплатити колосальну суму компенсації подружній парі 74 та 76 років, яка захворіла на рак. Чоловік та жінка переконали присяжних, що їхня недуга спричинена тривалим використанням засобу для боротьби з бур’янами – раундапом, а виробник їх не попередив про ризики. Ми розуміємо, що онкологію у такому віці могло б спричинити будь-що, але американська Феміда  слово сказала.

Препарат, який може викликати рак, посідає 6 частину українського ринку гербіцидів. У Європейському Союзі препарат уже намагалися заборонити, а в Україні він один із найпопулярніших.

Два місяці тому 70-річний фермер із Сан-Франциско довів, що його лімфома спричинена тривалим використанням гербіциду. За півроку до того аналогічне рішення було у справі доглядача полів для гольфу. Основа «Раундапу» – гліфосад, який визнаний небезпечним Всесвітньою організацією охорони здоров’я. «Цей препарат викликає мутації ДНК і призводить до онкологічних захворювань, тобто він є хімічним канцерогеном. Саме він викликає лімфопроліфіративні процеси», – каже онколог Сергій Одарченко.

За даними ТСН, у зоні ризику не лише ті, хто безпосередньо працює з гліфосатом, а й ті, хто їв те, що виросло на оброблених полях – а це величезна кількість споживачів сільськогосподарської продукції. Шоста частина усіх гербіцидів, якими обробляють українські поля, якраз на основі гліфосата, бо він найдешевший серед ефективних. Він знищує все на своєму шляху, і його обирають ті фермери, які не хочуть напружуватися. Ризики зрозуміли в Євросоюзі – два роки тому препарат збиралися заборонити, але ідея провалилася через масові протести фермерів. Проте, він дозволений лише до 2022 року. «Якщо його заборонять у Євросоюзі і ми вступимо в ЄС, ми будемо зобов’язані виконувати ці умови і будемо змушені заборонити цей препарат. Це значно здорожчить вирощування культур, тобто зменшиться рентабельність, втратяться зручні інструменти для роботи з культурами», – переконаний аналітик ринку засобів захисту рослин Ігор Герасименко.

Роман ІВАНЧУК.

Вас це може зацікавити