Навчальні заклади елітного Самбора навіть не увійшли у двадцятку кращих 

SambirWZ
775
На Львівщині оприлюднили рейтинги шкіл за підсумками ЗНО-2021. Брали до уваги результати, які продемонстрували випускники, та враховували загальну кількість складених тестів.

Ми не вперше друкуємо такі підсумки важкої праці, але з досвіду знаємо, що вчителі «найнижчих» шкіл не завжди з цим погоджуються, знаходять свої аргументи, мовляв, це не зовсім так. Хоча усі і заздалегідь знають, що від цифр нікуди не втекти. 

Ми (справедливо, чи ні) звикли до того, що Самбір – такий собі інтелектуальний центр з мудрими педагогами та школярами, але жоден навчальний заклад не увійшов у двадцятку кращих в обласному рейтингу. Найближче до двадцятки хіба гімназія з показником 23 місця. Що цікаво, елітний заклад обійшла Турківська школа, зайнявши сьому сходинку. Та й 24 місце теж зайняла інша Турківська школа. Центр інтелекту подався в гори?

Йдемо далі. 40 місце – Самбірська СШ №8, 47-е – Самбірська СШ №4, 51-е – Рудківська гімназія, 52-е – Нижанковицька школа, 58-е – Ралівська, 61-е – Рудківська, 69-е – Боринський НВК, 77-е – ліцей с. Стрілки, 78-е – Старосамбірська СШ №1, 100-е – Скелівська СШ, 110-е – Пяновицька, 121-е – Самбірська СШ №1, 122-е – Верхньовисоцька, 137-е – Самбірська СШ №10, 140-е – Самбірський медколедж, 145-е – Самбірська СШ №7, 156-е – Ільницький НВК, 164-е – Луківська школа, 178-е – Старосамбірська СШ №2, 179-е – Новокалинівська, 188-е – Добромильська СШ, 191-е – Лімненська, 201-е – Хирівський ліцей, 215-е – Стрілківська школа, 219-е – Самбірська школа-ліцей імені А.Струся… Нижче в таблицю рейтингів ми вирішили не опускатися, щоб не псувати собі та іншим настрій. Більшість наших навчальних закладів, як правильно ви здогадуєтеся, у другій половині «турнірної таблиці», а всього участь у «змаганнях» взяло 472 заклади. 

Тепер мораль. У цих показниках є не тільки праця педагогів чи учнів, а й батьків, які наймають репетиторів з числа тих же педагогів, але уже за гроші. Проте, навіть за таких обставин інтелектуальний центр – Самбір, пасе задніх. Один пан, вивчивши рейтинги шкіл і подивувавшись самбірським місцям, вирішив, що директори пішли в місцеву політику і мало займаються педагогікою. Дуже категорично сказав, але що думав – те і сказав… Думаємо, директорам таке трактування не сподобається. Інше міркування нашого читача – всі ті рейтинги до одного місця, бо, як правило, охочі вступити у виш вступають. А потім батьки п’ять років гнуть спини на заробітках, щоб вивчити чадо за великі гроші. Хоча все закінчуються після науки тим, що нема роботи і уже вчені діти їдуть на ті ж заробітки, що й батьки. В унісон прозвучало ще одне трактування, але цього разу від вчителя фізики. Діти не хочуть вчитися в принципі, бо потреба у знаннях відпала. Усі знають, що вступити в університет тепер не є проблемою – через демографічну кризу (нестачу вступників) беруть, як правило, усіх, ну, звичайно, не на юристів, економістів та лікарів…

Роман ІВАНЧУК.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар