Імення їхнього земного буття – материнський подвиг  

SambirWZ
449
Двадцятьом сімом жінкам нинішнього об’єднаного Самбірського району, що простягнувся від Рудок і до високогірної Борині, Указом Президента України присвоєне високе і почесне звання «Мати-героїня».

Кожна з них народила та виховала п’ять і більше дітей. Їм за материнський подвиг держава виплатила по  22 тисячі 700 грн. одноразової допомоги. А ті, що проживають на частині Старосамбірщини та Турківщини із статусом «гірська територія», на двадцять відсотків більше. 

Напередодні свята Миколая, Різдва Христового заслужені нагороди від імені глави держави – посвідчення та знак «Мати-героїня» їм вручали голова Самбірської РДА Іван Ільчишин та його заступник Віктор Турик. Серед таких і Любов Васьків із с. Сприня (на фото). Не обійшлось без живих квітів та щирих вітань і побажань славному жіноцтву та їхнім сім’ям подальших усіх земних гараздів. 

Треба визнати, що в житті кожної людини є місце для подвигу. Захоплюємося мужністю наших воїнів, що на Донбасі боронять рідну України від лихого сусіда – Московії часів мстивого новітнього кремлівського диктатора. Затяжна російсько-українська війна передчасно поклала у могилу тисячі захисників, покалічила долі, окремі за життя та посмертно стали героями.

Але там, на передовій, де лінія фронту, чиїсь сини, можливо, навіть єдині. Їх народили і виховали українські берегині роду. Не для війни, звичайно, а для мирного життя, собі на радість. Та  дійсність, на жаль, інша. Діти змушені були взяти зброю, стати воїнами, бо Батьківщина благала захисту.  Куля сліпа. Через неї метрі зодягають голови у чорні хустини.

Українському роду, як і козацькому, справді немає переводу. Бо є його одвічні носії – матері…

Микола СЕНЕЙКО.

Вас це може зацікавити

Залишити комментар