Старий Самбір платитиме Самбору лише за тих пацієнтів, яких саме скерує

SambirWZ
231

Старий Самбір платитиме Самбору лише за тих пацієнтів, яких саме скерує

Принаймні для двох людей, причетних до медицини Старосамбірщини, Івана Медвідя та Олега Горбового, рік, який минає, стане пам’ятним. Бо один став генеральний директором ЦРЛ, а другий – медичним. В Самборі воно інакше – там уся влада зосереджена в одних руках… Ми давно мали намір зустрітися зі старосамбірськими лідерами медицини, але вирішили дати їм трохи часу, аби вникли глибше у суть справи і могли уже чимось похвалитися, чи від чогось засумувати. Сьогодні ми запросили їх на редакційну філіжанку кави…

ановні панове, у нас прийнято у медицині нарікати на всіх і вся. Ви не розчарувалися у тому, що погодилися на керівні посади?

Іван Медвідь: Ні, не розчарувалися, бо знали усі проблеми та виклики, які нас будуть очікувати.

Олег Горбовий: Враховуючи усі ті «пастки», які встановила держава місцевій медицині, усвідомлюємо важливість покладених на нас обов’язків. Даємо собі раду.

-Може б ми розповіли людям, хто і чим з вас займається, хто за що відповідає. Принаймні, для того, аби пацієнти знали, кому і на кого скаржитися.

Іван Медвідь: Наші обов’язки прописані у статуті комунального підприємства. Але працюємо синхронно і взаємно доповнюємо один одного. А що стосується скаржників, то кого пацієнт швидше зустріне, тому нехай і оскаржиться. Але сподіваємося, що нарікань ставатиме щоразу менше.

-Не знаю, хто з вас візьме на себе мужність відповісти на це запитання, але яка доля очікує новий хірургічний комплекс «за Дністром». Попередники звели те, що могли, а вам продовжувати…

Іван Медвідь: Хірургічний комплекс – доволі болюче питання як для нас, так і для району загалом. Поруч з виконанням своїх прямих функціональних обов’язків, вивчаємо шляхи вирішення проблеми. З цього приводу я був на особистому прийомі у голови ЛОДА Маркіяна Мальського, розповів йому про ситуацію. Губернатор дав відповідні доручення своїм заступникам. Чекаємо доброго виконання цих доручень.

Олег Горбовий: Прикро, що 2011 року область відібрала у району цей об’єкт і Львівська ОДА стала замовником. По суті справи, місцеві владні керівники, як і медичні, не мають впливу на вирішення проблеми. На жаль….

-Ваші попередники почали знаменитий проєкт з приводу наповнення лічниці новим облоданням, купленим за кошти Євросоюзу, ви продовжили… Нагадайте, що потрапило до вашого шпиталю уже за час вашого керівництва?

Іван Медвідь: Поновлюємо діагностичну базу обладнанням. Уже  використовуємо сучасний ультразвуковий апарат, переносний портативний рентген-апарат, який дозволяє робити знимки безпосередньо на палаті. Маємо досконале лабораторне  обладнання, яке виключає фактор людського впливу у підготовці результатів аналізів. Лікарня має власну «швидку допомогу – реанімобіль, обладнаний за європейськими стандартами. Придбали апаратуру для забезпечення моніторингу та життєдіяльності важко хворих у реанімації та сучасні операційні лампи, які дозволяють бачити джерела кровотечі, невидимі у звичайному спектрі. Ми вважаємо, що все це великий прорив для провінційної лікарні і сталося це завдяки тісній скоординованій співпраці з  Асоціацією Єврорегіон-Карпати-Україна, головою районної ради Тетяною Терлецькою, обласною радою, облдержадміністрацією.

-Останніми роками складається практика, що наші пацієнти не довіряють провінційним медикам, і як тільки з’являється якась більш-менш серйозна проблема, їдуть у Львів. Раніше такого не було. Ви втрачаєте кваліфікацію, вам не вистачає сучасного обладнання?

Олег Горбовий: На жаль, у  людей склався певний стереотип щодо професіоналізму наших фахівців – я вважаю, що штучно розкручений у соціальних мережах та деяких навіть офіційних ЗМІ. Додає свого і неоднозначна позиція держави. Насправді, наші спеціалісти нічим не поступаються колегам з області, а в деяких аспектах навіть випереджують. Ми постійно працюємо над безперервним професійним розвитком та беремо участь у різноманітних тематичних конференціях та семінарах з удосконалення.

-У стосунках між Самбором та Старим Самбором виникають цікаві ситуації, маю на увазі фінансові. Ваші хворі їдуть до нас лікуватися – чи довіряють більше, чи живуть ближче, а оплачувати за надані послуги ви не хочете. Закладаєте у бюджет чисто символічну суму. Як з цим бути?

Іван Медвідь: Ця теза не відповідає дійсності. Дуже багато хворих зі Самбірського району, до речі, звертається за медичною допомогою до старосамбірських лікарів… За пролікованих хворих рахунки не виставляємо. Адже працюємо на перспективу… Стосовно оплати Самбору, ми відшкодовуємо вартість послуг лише за тих хворих, яких ми ж скерували. Кожен громадянин має право вибору лікаря та медичної установи. Якщо наші земляки самі обирають Самбір, то  ми не зобов’язані за них оплачувати. А взагалі, це питання вирішиться само по собі після 1 квітня 2020 року, коли в дію вступить нова модель фінансування спеціалізованої медичної допомоги – так званої вторинки, коли гроші підуть за пацієнтом.

-На всі лади нині говорять про те, що медсестри, працюючи за мізер, покидають роботу і мчать чимдуж на заробітки. У вас ця тенденція, очевидно, теж є. Як будете виходити з ситуації?

Олег Горбовий: Може наш район особливий, але наразі ми не відчуваємо нестачі кадрів, чи їхній відтік. Проте повинен сказати, що той рівень зарплат як у лікарів, так і молодшого медичного персоналу, який є, не відповідає об’єму виконаної роботи та відповідальності.

-На скільки ви задоволені роботою сімейних лікарів? Люди, здається, ще не навчилися йти до них, а відразу – до знайомих лікарів в ЦРЛ.

Олег Горбовий: Ми постійно працюємо над координацією роботи з первинкою.

Іван Медвідь: Усі суперечливі питання вирішуємо спільно. Але мусить пройти певний проміжок часу, аби люди звикли до нової системи надання медичної допомоги.

-Довелося читати окремі публікації про те, що робота ФАПів чи сільських амбулаторій у сучасних умовах зовсім неефективна. Поділяєте такі думки?

Іван Медвідь: Категорично ні…

-Якщо людина потрапляє до вашої лікарні, вона сама і повністю купує собі медикаменти, чи приймальний покій має якісь запаси?

Олег Горбовий: Наша лікарня повністю забезпечна медикаментами та витратними матеріалами для надання екстреної та невідкладної допомоги і для проведення ургентних операцій. А планове лікування уже, на жаль, потребує співфінансування самого ж пацієнта.

-Що даєте їсти своїм пацієнтам?

Іван Медвідь: Триразове харчування. Двічі у тиждень є риба та м’ясо. Скарг чи зауважень не було.

-Свого часу виникали проблеми з лікарями-стоматологами. Вони працюють на ставках, чи взяли крісла в оренду?

Іван Медвідь: Стоматологічна служба у нас працює на принципах госпрозрахунку. Для обслуговування пільгових категорій населення Старосамбірська районна рада прийняла програму фінансового забезпечення.

-І наостанок. Усі давно звикли до того, що лікареві треба щось дати. Ви цю традицію будете ламати?

Іван Медвідь: Якщо пацієнт вважає за потрібне віддячити лікареві, то це його право. Але, щоб такого не було, держава повинна гідно оцінювати працю медиків.

 

Роман ІВАНЧУК.

Вас це може зацікавити